AVG: Wat zijn persoonsgegevens?

Persoonsgegevens zijn gegevens die eenvoudig te herleiden zijn naar één persoon. Denk aan een naam, emailadres of bijvoorbeeld een pasfoto! Deze gegevens verwerk je als ondernemer al snel. Als iemand een coachingstraject bij je gaat volgen of online een boek besteld in je webshop, heb je in ieder geval contactinformatie nodig van je klant. Maar denk ook aan de situatie dat je een sollicitatie voor een stageplaats van een mbo-student in je mailbox ontvangt, inclusief uitgebreid cv met pasfoto.

In de voorbeelden die ik hierboven opnoem zijn je klanten consumenten. Maar ook als je bedrijven hebt als klant, kan het zijn dat je persoonsgegevens van deze klant verwerkt.  Denk aan een zakelijk emailadres met een naam van een medewerker. Als je klant een zzp’er is, zijn de bedrijfsgegevens van die zzp’er al gauw persoonsgegevens. Er werkt immers één persoon bij dit bedrijf, dus gegevens van dit bedrijf zijn eenvoudig te herleiden naar één persoon: dus is er sprake van persoonsgegevens.

Naast de ‘gewone’ persoonsgegevens heb je nog een ander type persoonsgegeven: de bijzondere en gevoelige persoonsgegevens.

Dit zijn persoonsgegevens over iemands:

  • ras of etnische afkomst;
  • politieke opvattingen;
  • godsdienst of levensovertuiging;
  • lidmaatschap van een vakbond;
  • genetische of biometrische gegevens met oog op unieke identificatie;
  • gezondheid;
  • seksuele leven;
  • strafrechtelijk verleden.

De hoofdregel in de AVG is dat je als onderneming geen bijzondere persoonsgegevens mag verwerken, tenzij daarvoor in de wet een uitzondering is. In de AVG staan 10 uitzonderingen op het verbod om bijzondere persoonsgegevens te verwerken.[1]

De belangrijkste zijn: er is uitdrukkelijke toestemming gegeven, de betreffende persoonsgegevens zijn al door de betrokkene zelf openbaar gemaakt en de verwerking van de gegevens is van belang voor het beoordelen van arbeidsgeschiktheid (door bijvoorbeeld een bedrijfsarts) en/of het verstrekken van gezondheidszorg (dus als je ziek bent en een medische behandeling nodig hebt).

Verwerk jij als ondernemer persoonsgegevens, al dan niet bijzondere? Dan heb jij je te houden aan de regels van de AVG. Lees hier in welke situaties je deze persoonsgegevens mag verwerken.

 

 

 

 

[1] https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/avg-nieuwe-europese-privacywetgeving/mag-u-persoonsgegevens-verwerken#wanneer-mag-u-bijzondere-persoonsgegevens-verwerken-6341

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEESTER LEIJSTRA
Adriaan Coenenstraat 13
2584RE Den Haag
KVK: 59732199

 

CONTACTGEGEVENS 
Mariëlle Leijstra
06 - 4565 9217
info@meesterleijstra.nl

Copyright 2019 Meester Leijstra | algemene voorwaarden | privacyverklaring | ontwerp door Jan & Sien