“Alleen een getekende overeenkomst is geldig”

 

Nee! Een handtekening zegt niets over het wel of niet geldig zijn van een overeenkomst. In de wet staat dat een overeenkomst tot stand komt door een aanbod van de ene partij en een aanvaarding van dat aanbod door een andere partij. Dit aanbod moet wel concreet zijn. Dus welke dienst of product wordt er precies geleverd en voor welke prijs. Bijvoorbeeld: Een loopbaancoach biedt een coachingstraject aan van vijf coachingsgesprekken voor een bedrag 750 euro exclusief BTW.

Op welke manier dit aanbod wordt gedaan is niet zo relevant. Het kan dus gedaan worden in een offerte, maar ook in een e-mail. Of zelfs mondeling! Op het moment dat dit concrete aanbod wordt geaccepteerd, is er sprake van een overeenkomst.[i]

Discussie

Maar wat nou als je een discussie krijgt met je klant over wat je precies met elkaar hebt afgesproken, een week nadat je onder het genot van een kop koffie afspraken hebt gemaakt en dit à la Marcus Lemonis van The Profit hebt bevestigd met een ferme handdruk?

Tja, hoewel een mondelinge overeenkomst wel rechtsgeldig is, is het wel fijn voor jezelf en voor je klant dat er duidelijkheid bestaat tussen jullie onderlinge afspraken. En dan is het beter dat jullie je afspraken schriftelijk (op papier of digitaal) hebben vastgelegd. En als jullie deze afspraken dan ook nog allebei hebben ondertekend is het nog mooier. Een handtekening dient dus vooral als bewijs van het bestaan van een overeenkomst, maar is geen voorwaarde voor het ontstaan van een overeenkomst.

Veel succes en mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit blog? Laat hieronder een berichtje achter of neem vrijblijvend contact met me op.

 

 

[i] De tot standkoming van een koopovereenkomst van een woning, laat ik in dit blog buiten beschouwing

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEESTER LEIJSTRA
Adriaan Coenenstraat 13
2584RE Den Haag
KVK: 59732199

 

CONTACTGEGEVENS 
Mariëlle Leijstra
06 - 4565 9217
info@meesterleijstra.nl

Copyright 2019 Meester Leijstra | algemene voorwaarden | privacyverklaring | ontwerp door Jan & Sien