Opt-in-Opt-out: Wat mag nou wel en wat niet onder de AVG?

 

Op grond van de AVG mag je alleen persoonsgegevens verwerken met een duidelijk omschreven doel. Bijvoorbeeld: je wilt een e-mailadres (persoonsgegeven) van een potentiële klant opslaan in je e-maillijst, zodat je diegene jouw nieuwsbrief kunt versturen (doel).

Daarnaast mag dit alleen op basis van één van de zes grondslagen die in de AVG zijn beschreven. In het geval van e-mailmarketing zal dit de grondslag ‘toestemming’ zijn.

Omdat ik veel vragen krijg over de invloed van de AVG op e-mailmarketing, zet ik hieronder een aantal belangrijke punten op een rijtje:

* In de eerste plaats moet een gebruiker altijd geïnformeerd worden over de doeleinden waarvoor jij zijn gegevens gaat gebruiken. Een gebruiker moet duidelijk weten waarvoor hij toestemming geeft.

* Verwijs bij het inschrijfformulier altijd naar je privacyverklaring op je website.

* Toestemming (bij e-mailmarketing de ‘opt-in’) moet altijd gegeven worden door een actieve handeling. Dit betekent dat een vinkje niet vooraf al mag zijn ingevuld (‘opt-out’).

* De toestemming mag niet ‘verstopt’ zijn in je algemene voorwaarden.

* Voor elk doel moet er apart toestemming worden gegeven. Bijvoorbeeld een vinkje voor je e-book en een vinkje voor je nieuwsbrief. Als iemand dus toestemming heeft gegeven voor alleen het downloaden van je e-book, mag je hem niet zomaar nieuwsbrieven gaan sturen!

* Wanneer iemand nog geen 16 is, moet iemand met ouderlijk gezag (mede)toestemming geven.

* Je moet een toestemmingsregister bijhouden. Hierin moet je ook bijhouden op basis van welke informatie de gebruiker toestemming hebben gegeven. De toestemming alleen is dus niet genoeg!

* Ten slotte moet elke nieuwsbrief moet een uitschrijflink bevatten, waarmee de gebruiker zich gemakkelijk kan uitschrijven.

 

Mocht je nog vragen hebben over e-mailmarketing en de AVG, laat een berichtje achter of stuur een mailtje naar info@meesterleijstra.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEESTER LEIJSTRA
Adriaan Coenenstraat 13
2584RE Den Haag
KVK: 59732199

 

CONTACTGEGEVENS 
Mariëlle Leijstra
06 - 4565 9217
info@meesterleijstra.nl

Copyright 2019 Meester Leijstra | algemene voorwaarden | privacyverklaring | ontwerp door Jan & Sien